Wanneer politiemedewerkers doorstromen naar leidinggevende functies, wordt doorgaans ook aangenomen dat zij in staat zijn een adequate briefing te verzorgen. Dit maakt dat leidinggevenden een learning by doing-strategie toepassen om zich briefingsvaardigheden eigen te maken, die verder gaan dan ‘slechts’ het presenteren van informatie. Tijdens trainingen vertel ik vaak dat “leren is afkijken”. Maar wat wordt er dan in de praktijk afgekeken?
Het is van wezenlijk belang dat leidinggevenden in staat worden gesteld door studie en training deze briefingsvaardigheden te ontwikkelen en dat zij tijdens dit leertraject ook voldoende ‘vlieguren’ in de praktijk maken. Temeer nu in de praktijk steeds vaker naast de Operationele Experts ook Operationele Specialisten en Seniors de dagelijkse briefings verzorgen.
Het geven van een Briefing en het houden van Debriefings zou als competentie moeten worden omschreven binnen het functieprofiel van een operationeel leidinggevende c.q. OPCO.
Debriefing of After Action Review (AAR)
Bij een debriefing gaat het niet louter om de collega’s die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, maar zou het voor ons gevoel logisch zijn om even iedereen aan het woord te laten. Voor de vorm van een debriefing is het After Action Review (AAR) format heel geschikt. Daar is veel ervaring mee, bijvoorbeeld in het leger en de zorg. Vier vragen zijn daarin leidend:
- 1. Wat wilden we bereiken?
- 2. Wat is er daadwerkelijk gebeurd?
- 3. Wat is het verschil tussen beiden?
- 4. Wat leren we hiervan en wat kunnen we volgende keer beter doen?
De gespreksleider hoeft niet altijd de OPCO te zijn, het kan ieder teamlid zijn die heeft geleerd een debriefing of AAR te begeleiden.
Bovenstaande vragen leg ik jullie voor bij het thema “kwaliteitsverbetering van het (de-)briefingsproces binnen ons basisteam”.