Comms Control Consultancy

Training in leiderschap, communicatie en overtuigend presenteren.

Briefen en Debriefen voor OPCO’s

In de eendaagse training Briefen en Debriefen, leert de OPCO een doeltreffende Briefing te geven, waarbij Informatie, Instructie, Inspiratie en Interactie centraal staan. Bovendien worden deze 4i’s ook toegepast bij het Debriefen waarbij de uitgevoerde acties  worden geëvalueerd op resultaten, effectiviteit, efficiëntie en lessons learned. Het is dus niet alleen een kwestie van de goede dingen doen, maar ook de dingen goed doen.

In de ochtend beginnen we met het inventariseren van de leerdoelen. Veelgehoorde leervragen zijn het vasthouden van de aandacht, het motiveren van de medewerkers, het aansturen en aanspreken van collega’s. Wanneer ik vraag wat het doel is van het briefingsproces, krijg ik vaak als antwoord “het verstrekken van informatie”. Blijkbaar is de perceptie dat het briefingproces louter om informeren gaat. Daarom wordt het hoog tijd om de 4 i’s uit de doeken te doen.

Omdat het bij de training belangrijk is dat men naast inzicht ook moet ervaren hoe men als OPCO brieft, verzorgt iedere deelnemer in de ochtend een korte presentatie die vervolgens wordt geëvalueerd. Daarbij bouwen we voort op de aanwezige kennis en vaardigheden om uiteindelijk een briefing met een heldere doelstelling en duidelijke structuur neer te zetten. Thema’s die aan de orde komen zijn, het omgaan met stress, het omgaan met vragen en reacties uit het publiek, het formuleren van doelstellingen en de verschillende vormen van structureren die tijdens het briefingproces bruikbaar zijn.  De OPCO krijgt twee basisregels mee. Een: je houdt alleen een briefing wanneer je een boodschap hebt. Twee: wanneer je daar als OPCO staat, dan heb jij de leiding.

In het middagdeel beginnen we met een demonstratie e-briefing zoals die dagelijkse wordt verzorgd. Daarna gaan we in op de doelstelling van het briefingproces en het gebruik van de Briefingwijzer. De OPCO past de nieuwe kennis toe door het opnieuw structuren van de bestaande e-briefing. De dag  wordt afgesloten met een briefing en debriefing nieuwe stijl waarin de 4 i’s duidelijk naar voren komen: De OPCO informeert, instrueert, inspireert en is interactief.

De ervaring leert dat na deze trainingsdag de (senior) OPCO, maar ook de senior informatiespecialist, de juiste kennis en vaardigheden meekrijgen waarmee zij in de dagelijkse praktijk het verschil kunnen maken. We gaan van kennis en inzicht naar de toepassing.

Trainingsconcept

De training kenmerkt zich door korte theoretische inleidingen en praktische oefeningen. Hierdoor wordt niet alleen kennis aangereikt maar ook inzicht en staat het toepassen centraal.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit Operationeel Experts en Seniors die de rol van OPCO vervullen of gaan vervullen. Elke trainingsgroep omvat maximaal 8 personen.

Opbouw

De twee trainingen Briefen & Debriefen en Leidinggeven voor OPCOs worden opeenvolgend gevolgd, bij voorkeur in dezelfde week. De training Briefen & Debriefen is de opstapcursus voor de training Leidinggeven voor OPCOs.

Certificering

Na het afronden van de training wordt kosteloos aan elke deelnemer een elektronisch certificaat verstrekt die men in het kader van de R&O cyclus in YouForce kan uploaden.

Kosten

De trainingen worden in beginsel in-company verzorgd. Hierdoor blijven de cursuskosten laag.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.